TEDEN POŽARNE VARNOSTI V VRTCU

25. 10. 2023

Kot vsako leto do sedaj v mesecu oktobru en teden posvetimo požarni varnosti. To leto so nas gasilci obiskali že 11. oktobra. Gasilci Prebold-Dolenja vas-Marija Reka so predstavili gasilski tovornjak z opremo in gasilsko zaščitno obleko. Pripravili so cevi in prostor, kjer so se lahko otroci preizkusili rokovati z ročnikom in vodo.

V ponedeljek sta vzgojiteljici Karin in Darinka otrokom drugega starostnega obdobja zaigrali lutkovno predstavo Ježek Snežek in suša, ki je predstavljala uvod v teden požarne varnosti »Požar v naravi«. V torek je sledil obisk gasilskega doma za oddelke od 3 do 13, oddelka 1 in 2 pa sta imela v skupnem prostoru gibalno urico. V sredo je najmlajše otroke obiskala lutka gasilec Flori. Predstavila je gasilsko zaščitno obleko, katero so lahko tudi preizkusili. V večnamenskem prostoru so bile pripravljene  dejavnosti, in sicer dejavnost, kjer so lahko otroci pomerili gasilsko zaščitno obleko in delovno obleko, opazovali gasilske tekmovalne znake in jih zlagali v pravilnem zaporedju, kot je bilo predstavljeno na fotografiji, razvijali in zvijali so tlačno cev, ter se preizkusili v sklapljanju gasilskih armatur in cevi. Četrtek smo namenili ustvarjanju različnih izdelkov, ki smo jih v petek razstavili v skupnem prostoru in pred igralnice. Nastala je zanimiva in poučna razstava o požarni varnosti.

V celotnem tednu so otroci spoznali gasilce in njihovo delovanje, opremo, gasilska vozila, spoznali smo kaj naredimo, če zagori v vrtcu, doma, v naravi in kako preprečimo požar ter gasilski pozdrav »Na pomoč!«.

Karin Lešer, dipl. vzg.

Dostopnost