Prehrana

Obroki prehrane so vezani na čas priprave

zajtrk: 8.00–8.30 za vse otroke,

kosilo: 11.15 za otroke od 1. do 3. leta,

11.30 za otroke od 3. do 5. leta,

11.45 za otroke od 5. do 6. leta,

popoldanska malica: 13.45–14.30.

 

Več o zdravi prehrani predšolskega otroka: https://www.nijz.si/sl/publikacije/zdrava-prehrana-v-predsolskem-obdobju

 

OZNAČEVANJE ALERGENOV V ŽIVILIH

Na osnovi Uredbe (EU) št. 1169/2011  (Uredba (ES) 1169/2011) in Uredbe (EU) Ur. l. št 6/14 je potrebno od 13.12. 2014 dalje obvezno označevati sestavine ali proizvode, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni, navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/2011). Ti so navedeni na jedilniku za vsak dan in vsak obrok posebej. Sledove alergenov, ki so posledica navzkrižne kontaminacije, ni potrebno navajati, zato ti niso navedeni na jedilniku.

SNOVI  ALI  PROIZVODI,  KI  SKLADNO  Z  DOLOČILI UREDBE (EU) ŠT. 1169/2011 POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOST

 1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:
  1. glukoznih sirupov na osnovni pšenice, vključno z dekstrozo;
  2. malto dekstrinov na osnovi pšenice;
  3. glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
  4. žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora.
 2. Raki in proizvodi iz rakov.
 3. Jajca in proizvodi iz jajc.
 4. Ribe in proizvodi iz rib, razen:
  1. ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
  2. ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporabljajo kot sredstvo za bistrenje piva ali vina.
 5. Arašidi (kikiriki) in proizvodi iz arašidov.
 6. Soja in proizvodi iz soje, razen:
  1. popolnoma rafiniranih sojinih oljnjih maščob;
  2. naravne zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;
  3. rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
  4. rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja.
 7. Mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo, razen:
  1. sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
 8. Oreški, in sicer mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ter proizvodi iz njih. V to skupino se ne šteje oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate (vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora).
 9. Listna zelena in proizvodi iz nje.
 10. Gorčično seme ali proizvodi iz njega.
 11. Sezamovo seme ali proizvodi iz njega.
 12. Žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot10mg/kg ali 10mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev.
 13. Volčji bob in proizvodi iz njega.
 14. Mehkužci in proizvodi iz njih.

 

PREHRANA V VRTCU

Prehranjevalne navade otroka se pričnejo razvijati sprva v domačem okolju, nato v vrtcu. Zdrava in uravnotežena prehrana otrok je eden temeljnih varovalnih dejavnikov zdravja. V fazi rasti in razvoja energijska in hranilna vrednost živil nista samo energija za vsakdanje delo, ampak tudi nujno potrebna energija za rast in razvoj telesa. Uravnotežena prehrana krepi zdravje, preprečuje pojav akutnih in kroničnih bolezni v otroški dobi ter zmanjšuje nevarnost pojava kroničnih nalezljivih bolezni v poznejši dobi.

V vrtcu se trudimo, da otrokom zagotavljamo čim bolj zdravo, varno, pestro in uravnoteženo prehrano. Pri načrtovanju prehrane uporabljamo prehransko piramido, smernice Zdrave prehrane v vrtcu. Upoštevamo veljavne standarde in normative za prehrano predšolskih otrok. (Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005); Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje 2008); Priročnik z merili kakovosti za živila v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2008); Priporočila ustreznih zunanjih institucij, ter posebnosti vrtčevskega okolja.

Jedilnike oblikujemo upoštevajoč na letne čase, prednost dajemo sezonskih živilom. Vključujemo lokalne proizvajalce in BIO živila. Sledimo ritmu prehranjevanja predšolskih otrok obeh starostnih obdobij (1. in 2. star. obd.). Otrokom 1. starostnega obdobja prilagajamo jedi (npr. pri pripravi). Otrokom vsak dan ponudimo sadno malico. Čez dan pa jim je vedno na voljo pitna voda ali nesladkan čaj. Otroke usmerjamo in spodbujamo v zdrave prehranjevalne navade. Otrok se v vrtcu navaja na različne okuse in jedi. Pomembno je, da jih odrasli na prijeten način navajamo na ješčnost. Na jedilniku je tudi zapis »domačih« namazov, napitkov, zavitkov itd., to pomeni, da jed pripravijo kuharice posebej v vrtčevski kuhinji. Živila vedno nabavljamo sproti sveža.

V kuhinji izvajamo interni nadzor po sistemu HACCP.

Zavedajmo se, da smo otrokom pri zdravem in kulturnem prehranjevanju odrasli zgled tako v vzgojno-izobraževalnih institucijah kot v domačem okolju.

 

DIETNA PREHRANA

Alergija na prehranske alergene postaja zadnje desetletje tudi pri nas pomembna zdravstvena težava ter diagnostični in terapevtski problem v medicinski praksi. V otroškem obdobju se pogosto razvijejo alergije na kravje mleko, jajca, redkeje na pšenično moko, žita, sojo, arašide, citruse, ribe, svinjsko meso. Najpogostejše težave, ki jih povzročajo alergeni se pokažejo na prizadetosti prebavil (afte, celiakija, gastroenteritis, kolitis), na koži (ekcem, urtikarije) in na dihalih (astma, alergijski nahod).

Dietno prehrano otrok v vrtcu Prebold pripravljamo izključno otrokom, katerih starši prinesejo  ZDRAVNIŠKO POTRDILO otrokovega pediatra in ali alergologa z navedbo dietne prehrane.

 • Na podlagi zdravniškega potrdila pripravimo SEZNAM DOVOLJENIH IN

PREPOVEDANIH ŽIVIL.

 • V kolikor poleg zdravniškega potrdila starši prinesejo tudi navodila za prehrano, se

seznam dovoljenih in prepovedanih živil pripravi po le teh.

 • Starši vsako novo šolsko leto prinesejo NOVO zdravniško potrdilo.
 • Z novimi zdravniškimi potrdili javljajo spremembe o izvajanju diete.
 • Dosledno javljajo odsotnost otroka.
 • V primeru, da dieta ni več potrebna, starši pisno prinesejo obvestilo oz. zdravniško

potrdilo o  prenehanju izvajanja diete.

 

Priprava dietnih obrokov

Dietne obroke pripravljamo oz. izpeljujemo iz osnovnega jedilnika za zdrave otroke, z dovoljenimi živili. Posoda in pribor se uporablja ločeno.

Vsak dietni obrok za vsakega otroka je posebej serviran in poimensko označen na servirnem vozičku.

 

 

Vodja  OZHR in prehrane

Mateja Matko, pom. ravnatelja za vrtec