Teden otroka

V okviru “Tedna otroka”, ki je potekal od 3.10. 2022 do 9. 10. 2022, smo v vrtcu Prebold organizirali dejavnosti, katere so se navezovale na osrednjo temo in vodilo tedna “Skupaj se imamo dobro”. Vsak dan smo posvetili pozornost krepitvi prijateljstva in odnosov znotraj skupine, sodelovanje s sosednjo skupino in nazadnje povezanosti celotnega vrtca.

Ponedeljek: Uvod  v “Teden otroka” smo pričeli s krogom prijateljstva, s katerim krepimo prijateljstva in pozitivne odnose med sabo. Otroci s pomočjo plišaste lutke krepijo empatijo in socialne odnose.

Torek: Odšli smo v gozd in opazovali značilnosti jeseni. Starejše skupine so na poti pobirale tudi odpadke in se ozaveščale o pomenu varovanja okolja.

Sreda: Otroke smo seznanili o poteku kostanjevega piknika in tržnice. Pripravili smo različna menjalna sredstva (papirnati žetoni in otroško izdelan denar), s katerimi smo lahko pridobili dobrine, ki jih je ponujala tamkajšnja tržnica.

Četrtek: Dopoldan smo priredili kostanjev piknik s sadno tržnico. Le-tega se je udeležil celoten vrtec. Preizkusili smo se v menjavi dobrin. Otroci so z velikim veseljem igrali igro vlog, kupec – prodajalec. Otroci so se zabavali in rajali ob glasbi. Letošnja vodilna pesem Zveze prijateljev mladine izvajalca Nipke je bila »Skp se mava dobr«.

Petek: Vzgojiteljice smo priredile različne kotičke, med katerimi so otroci lahko prehajali iz ene igralnice v drugo. Na ta način smo omogočili, da otroci spoznavajo, da si ljudje v določeni družbi pomagajo in sodelujejo, da bi lahko ta delovala ter omogočila preživetje, dobro počutje in udobje.

Otroci imajo možnosti razvijati sposobnosti in načine za vzpostavljanje, vzdrževanje in uživanje v prijateljskih odnosih z enim ali več otroki. Vse to vključuje reševanje problemov, pogajanj in dogovarjanj, razumevanja in sprejemanja stališč, vedenja in občutij drugih, ter  vljudnost v medsebojnem komuniciranju.

Mateja Siter