Poletni utrinki v vrtcu

Glavni cilj vzgoje in izobraževanja v vrtcu med poletnimi počitnicami je doživljanje vrtca kot okolja, v katerem so enake možnosti za vključevanje v igro, dejavnosti, izražanja kreativnosti, samostojnosti in vsakdanje življenje. V času počitnic so otroci združeni iz različnih skupin, na ta način tkejo nova poznanstva med prijatelji in vzgojiteljicami.

V počitniškem obdobju preživljamo poletne dni v večini na prostem. Dejavnosti in igre smo prilagodili vremenskim razmeram, tj. igre v senci in s senco. Delujemo po smernicah NIJZ projekta Varno s soncem.

Otroke so najbolj navdušile igre z vodo. Na igrišču smo pripravili večje posode, v katerih smo eksperimentirali z vodo. Otroci so si po navodilih vzgojiteljic pripravili milnico, iz katere so se trudili narediti čim več mehurčkov. Pripravili smo čutno pot, po kateri so otroci hodili bosi in spoznavali čutenje in lastnosti različnih materialov.

V najtoplejših dneh smo večkrat izkoristili tudi Gaj, ki nudi prijetno naravno senco in nova igrala. Pripravili smo pripomočke za kreativnost iger v gozdičku, pripovedovali zgodbe, pravljice, prepevali pesmice – osrednja tematika je bila poletje. V telovadnici smo z otroki izvedli plezanje po plezalni steni, raznolike gibalne dejavnosti in gibalno-plesne igre.

Vsi zaposleni Vrtca smo se trudili pričarati otrokom varno, veselo, radovedno in predvsem sproščeno počitniško vzdušje.

Vzgojiteljici: Mateja Siter in Mateja Platovšek

Mateja Matko, pom. ravnatelja vrtca